Ompelimot.com

Ompelimot Suomessa.

Etusivu: Artikkelit

Kymensuu kirjoitti Karhulan Ilmailukerhon kulttuuriteosta

Kymensuu-lehden numerossa 2/2021 kirjoitettiin kulttuuriteosta, Karhulan Ilmailukerhon kunnostushankkeesta. Kerho ryhtyi kunnostamaan sodanaikaista hävittäjälentokonetta, jonka siivet ovat kankaisia. Siipiä on ommeltu talkooväellä yhteensä satojen tuntien edestä. Jutun mukaan tekijöillä oikean ompelutekniikan opetteluun kului tuntikausia.


Kuva: Ashish Bogawat

Kunnostuksen kohteena on englantilainen kaksitasohävittäjä Gloster Gauntlet. Yksipaikkaista konetta valmistettiin 1930-luvulla 246 kappaletta. Suomeen niitä saapui 25 kappaletta, kiitos Etelä-Afrikan valtion, vuonna 1940 sen jälkeen kun talvisota oli jo päättynyt. Koneet olivat jo tuolloin operatiivisesti kehäraakkeja, toisin sanottuna kehitys oli ajanut niiden ohitse kuten automobiilit hevosvaunujen kirjaimellisesti, tai kulttuurillisesti virtuaaliset kolikkopelit puukuorisen Pajatson. Pelaamiskulttuurin viime tuulista voi lukea lisää sivustolla kolikkopelitilmaiskierrokset.com.

Vanhanaikaisuudestaan huolimatta suomalaiset käyttivät Gauntletteja uusien lentäjien kouluttamisessa. Suomalaiset antoivat Gauntletille lempinimen Kotletti. Niissä käytettiin mahdollisesti talviaikaan renkaiden päälle kytkettyjä suksia.

Erikoista koneessa on kahden siipikerroksen lisäksi materiaalien yhdistely: varsinainen rakenne on terästä ja alumiinia, mutta siipien katemateriaalina käytetään kangasta.

Siipien laittaminen vaatii sekä kärsivällisyyttä, taitoa että tietoa: kankaiden ompelemista, silittämistä, liimaamista, lakkaamista. Viimeistä neljästä siivenpuolikkaasta kunnostetaan parhaillaan., Kymensuu.

Karhulan Ilmailukerho perustettiin vuonna 1945. Se myös pitää Kyminlaaksossa Lentomuseota. Lentomuseon ovet ovat auki ja museossa voi vierailla silloin kun Kymissä on kerhon purjelentotoimintaa.